Follow us

Blvck Bundoo

Jelenleg számos kísérleti kezelést is tanulmányoznak

Jelenleg számos kísérleti kezelést is tanulmányoznak

Az emberek szívesen ajánlanak kiegészítőket megoldásként. Évtizedekkel ezelőtt a DMSO (dimetil-szulfoxid) népszerű népi gyógymód volt az RA kezelésére. 15 percnyi hírnévre tett szert a máriatövis, a kurkuma, a D-vitamin és számtalan egyéb kiegészítő és termék. Ne feledkezzünk meg a gluténmentes diétáról sem.

A rendszeres testmozgás mindenképpen hasznos az RA tüneteinek kezelésében. És vannak olyan ételek, amelyeket gyulladáscsökkentőnek tekintenek. Hasznos, talán. De az RA-ra nincs gyógymód.

Kapcsolódó: A rheumatoid arthritis korai kezelése: miért olyan fontos?

Az RA kezelése és kezelése általában gyógyszerek, DMARD-ok (betegségmódosító reumaellenes szerek) és biológiai DMARD-ok alkalmazását foglalja magában, amelyek lassítják a betegség progresszióját és megakadályozzák az ízületek deformációját. Más gyógyszerek is használhatók a gyulladás szabályozására és a fájdalom csökkentésére. A kezelés célja a betegség kezelése. Nincs egyetlen kezelési terv, amely mindenki számára alkalmazható RA-ban. Egy próba-szerencse időszakra van szükség ahhoz, hogy megtalálja a leghatékonyabb gyógyszer-kombinációt, valamint önkezelési technikákat (stressz csökkentése, ízületvédő technikák alkalmazása, masszázs stb.).

4. A fáradtság olyan ijesztő, mint a rheumatoid arthritis fájdalma

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy az RA egy krónikus fájdalom. Az RA diagnosztizálása után a fájdalom kezelése és a fájdalommal való együttélés megtanulása kerül a középpontba. A legtöbb ember nem veszi észre, hogy az RA esetén a fáradtság akkora probléma, mint a fájdalom. Az RMD Open folyóiratban megjelent kutatások azt sugallják, hogy az RA-ban a fáradtság állandó probléma, és kielégítetlen szükséglet. Még a jobb kezelési stratégiák mellett is fennáll a fáradtság.

5. A reggeli merevség az RA elismert jellemzője – nem vagy lusta

Sok embert ismerek, akik nehezen kelnek fel, ha megszólal az ébresztőóra. Ez az RA nélküli emberek, valamint az RA-ban szenvedők. Az RA-ban nem szenvedőknél ez többnyire annak a következménye, hogy nem alszanak eleget. Az RA-ban szenvedőknél a reggeli merevség a betegség tényleges jellemzője. Noha az RA reggeli merevségének pontos oka nem ismert, úgy tűnik, hogy a gyulladáshoz kapcsolódik.

A reggeli merevség miatt úgy érzi, hogy nem tud felkelni; lapított, mintha egy teherautó ütötte volna el. Az ízületi merevség és a testfájdalmak intenzívek és kegyetlenek, és általában több mint egy órán át tartanak. Tehát, ha RA-ban szenved, akkor nem csak próbál néhány plusz kacsintással, és nem is lusta – a teste nem működik együtt.

KAPCSOLÓDÓ: Hogyan kezeljük a reggeli merevséget – Tippek az RA-val élőktől

6. A fogyatékosság gyakori a rheumatoid arthritisben

A CDC szerint az RA megnehezítheti a munkát. Valójában az RA-ban szenvedő felnőttek kisebb valószínűséggel dolgoznak, mint azok, akik nem szenvednek RA-ban. A betegség előrehaladtával és súlyosbodásával sok RA-ban szenvedő ember úgy találja, hogy nem tud olyan szinten dolgozni, mint korábban. Az RA-s betegek munkavesztése a legnagyobb a fizikailag megerőltető munkások körében, és kevésbé azoknál, akik kevésbé fizikai munkát végeznek, vagy ahol befolyásuk van a munkatempóra és a munkatevékenységekre.

Az Annals of the Rheumatic Diseases folyóiratban megjelent kutatás szerint egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az RA-val kapcsolatos rokkantsági arányok némileg változóak, a prospektív tanulmányok azt mutatják, hogy az arány körülbelül 30-40 százalék a diagnózis után öt évvel.

Az elmélet szerint a jobb kezelési lehetőségek, mint például a biológiai gyógyszerek, pozitív hatást gyakorolnának az RA-ra és csökkentenék a rokkantsági arányt. Bár az egyes esetekben javulás tapasztalható, a kutatások azt sugallják, hogy az általános fogyatékosság továbbra is probléma az RA-val.

Iratkozzon fel Rheumatoid Arthritis hírlevelünkre!

A legújabb a rheumatoid arthritisben

Okos egészség: Kipróbáltam a VibraCool kriovibrációt a rheumatoid arthritisemre – és mi történt

Írta: Cheryl Crow 2021. április 12

Egy hangosan nevető szerző egy halálosan komoly témával foglalkozik: Küzdelem az egészségbiztosítási fedezetért

Néha arra gondolok, hogy a halálomat akarja… És én azért vagyok itt, hogy éljek. És úgy tűnik, ezek a dolgok néha kizárják egymást. – Jenny Lawson, a Brokenből (…

Írta: Beth Levine 2021. április 6

A gyulladás hozzájárulhat a reumás betegségben szenvedők rosszabb hosszú távú túlélési arányához

A tanulmány szerint a pikkelysömörben, lupuszban és RA-ban szenvedő fiatal felnőtteknél nagyobb a szívinfarktusos halálozás kockázata.

Becky Upham 2021. április 5

Intelligens egészség: Kipróbáltam a Virtual Reality Telehealth szolgáltatást krónikus ízületi gyulladásos fájdalomra – és mi történt

Írta: Cheryl Crow 2021. március 2

8 dolog, amit a rheumatoid arthritisben szenvedőknek tudniuk kell a COVID-19 vakcinákról

Tudjon meg többet a COVID-19 oltás biztonságosságáról, hatékonyságáról és fontosságáról, ha Ön vagy szerettei rheumatoid arthritisben szenvednek.

Írta: Meryl Davids Landau 2021. február 8

Rheumatoid arthritise rosszabb, mint gondolná?

Ne vessen el olyan gyorsan a tüneteit, mint “normális”. ” Figyeljen ezekre a jelekre, amelyek miatt fel kell hívnia orvosát.

Írta: Brian P. Dunleavy 2021. február 4

A 7 legjobb tevékenységi alkalmazás rheumatoid arthritisben szenvedők számára

Próbálja ki ezeket az aktivitáskövetőket, ha az ízületi gyulladás akadályozza az edzést.

Írta: Michael Dolan 2021. január 7

6 módszer, hogy a legtöbbet hozza ki a reumatológusnál tett távorvoslási látogatásából

A COVID-19 világjárvány következtében az RA kezelésére irányuló távegészségügyi látogatások gyakoribbá váltak, mint valaha. Próbálja ki ezeket a tippeket, hogy a legtöbbet hozza ki virtuális látogatásából.

Írta: Erica Patino 2020. november 17

Új gyógyszeres kezelési irányelvek a rheumatoid arthritis kezelésére, előnézet

Az American College of Rheumatology szakértői új pillantást vettek a kutatásra, és előzetesen a legjobb RA gyógyszeres kezeléseket ajánlják.

Írta: Meryl Davids Landau 2020. november 10

7 tipp, hogyan maradj aktív otthon RA-val

Több időt tölt otthon, mint valaha, de a testmozgás továbbra is kulcsfontosságú – különösen RA esetén. Próbálja ki ezeket a tippeket, hogy felrázza edzési rutinját vagy elkezdje. . .

Írta: Erica Patino 2020. október 22"

Shutterstock

Amikor az emberek a krónikus obstruktív tüdőbetegségre, ismertebb nevén COPD-re gondolnak, sztereotip képet alkothatnak – egy idős ember cigarettával az egyik kezében, a másikban oxigénpalackkal. Ez egy olyan, amely elmarad a valóságtól. Olvasson tovább, hogy eloszlassa a COPD-mítoszokat, és megismerje az állapot kemény tényeit.

Tévhit: A COPD ritka. A COPD tünetei, mint például a köhögés és a légszomj, az állapot előrehaladtával jelentősen megnehezíthetik a mindennapi életet. De az emberek, akik ezeket a tüneteket tapasztalják, gyakran meggyőzik magukat, hogy ennek valami más az oka, például az öregedés. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint jelenleg több mint 15 millió amerikainál diagnosztizálnak COPD-t, és sok másról feltételezik, hogy COPD-ben szenvednek, de nem diagnosztizálták őket, és nem is tudnak róla. Sőt, az Országos Egészségügyi Intézet Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézete szerint az Egyesült Államokban négypercenként meghal valaki COPD-ben.

Tévhit: Csak a dohányosoknál alakul ki COPD. Igen, a dohányzás a COPD vezető oka. Valójában a CDC szerint a COPD-ben szenvedők körülbelül 75 százaléka dohányzik vagy dohányzott. Körülbelül 25 százalékuk azonban nem. A tüdőt irritáló anyagoknak, például gőzöknek, vegyszereknek vagy pornak való kitettség (elsősorban munkahelyi expozíció), valamint a levegőszennyezés veszélyeztetheti az embereket. Talán nem meglepő, hogy a passzív dohányzás szintén hozzájárulhat a COPD kialakulásához.

Van egy kis genetikai kockázati tényező is. Minden 2500 amerikaiból körülbelül 1-nél van AAT (alfa-1 antitripszin) hiány, ami akár dohányzás vagy szennyező anyagoknak való kitettség nélkül is COPD-hez vezethet.

Tévhit: A COPD csak később alakul ki az életben. Ritka, hogy a fiatal felnőttek COPD-t kapjanak, bár ha dohányzik, vagy egyéb kockázati tényezői vannak, ez lehetséges. A diagnózis egyre gyakoribb a negyvenes éveiben járó vagy annál idősebb embereknél, de a mai várható élettartamot tekintve ez aligha tekinthető réginek.

„A COPD egy öregedési rendellenesség, de az embereknél fiatalabb korban is kialakulhat, attól függően, hogy mikor kezdtek el dohányozni, hány csomag naponta, valamint olyan genetikai tényezőktől, mint az AAT-hiány” – mondja Richard S. Novitch, MD. a New York-i White Plains-i Burke Rehabilitációs Kórház tüdőrehabilitációs igazgatója.

Tévhit: A COPD diagnosztizálásához különféle tesztekre van szükség. A COPD diagnózisa egy általános kiértékeléssel kezdődik – a kórtörténet, a fizikális vizsgálat és a kockázati tényezők őszinte megbeszélése, mint például, hogy hány cigarettát szív el, van-e légszomja vagy köpet képződik, és bármilyen kitettség mérgező részecskékkel. A diagnózist egy egyszerű spirometriás teszt erősíti meg, amelyet tüdőfunkciós tesztnek is neveznek – magyarázza Brian W. Carlin, MD, a pennsylvaniai Pittsburgh-i pulmonológus. A vizsgát általában az alapellátó szolgáltató irodájában vagy a kórházi tüdőfunkciós laborban lehet elvégezni.

Tévhit: A COPD-t nem lehet kezelni. Bár a COPD-re nincs gyógymód, az előírt kezelési terv betartása és életmódbeli változtatások lassíthatják a progresszióját és megelőzhetik a maradandó tüdőkárosodást.

A dohányzás abbahagyása a legkritikusabb lépés a COPD súlyosbodásának megakadályozásában. Orvosa valószínűleg gyógyszereket, például hörgőtágítókat és inhalációs szteroidokat ír fel a COPD tüneteinek kezelésében. Az éves influenza elleni védőoltás és szükség esetén a tüdőrehabilitáció kipróbálása is segíthet az állapota kontrollálásában. A súlyosabb COPD-ben szenvedőknek oxigénterápiára vagy akár műtétre is szükségük lehet.

Tévhit: A COPD egy férfibetegség. A múltban úgy tűnt, hogy a hatvanas éveiben járó fehér férfiak voltak a fő demográfiai csoportok a COPD kialakulásában. Manapság azonban nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják a nőket, és az ötvenes éveikben vagy annál fiatalabbak. A COPD-tünetekben szenvedő nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak gyakori fellángolásokat, depresszióban szenvednek, és úgy érzik, hogy életminőségük rossz.

Tévhit: Túl késő leszokni a dohányzásról, ha COPD-je van. Sok COPD-s ember alábecsüli azt a kárt, amelyet a dohányzás okozhat vagy okoz szívében és tüdejében. Soha nem késő abbahagyni. A tüdőfunkció megőrzése a dohányzás abbahagyásával erősebb, mint bármi, amit az orvos vagy a gyógyszer tehet Önért – magyarázza Dr. Novitch.

Most, hogy ismeri az igazságot, ne hagyja, hogy félelmei vagy tévhitei visszatartsák Önt attól, hogy felkeresse orvosát, és megállítsa a COPD-t.

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

A COPD legújabb eredményei

COVID-19 oltások és COPD: be kell oltani?

A tüdőtágulás, a krónikus hörghurut és a COPD egyéb típusai növelik a COVID-19 kockázatát, így a védőoltás különösen fontos. Íme néhány fontos teendő. . .

Becky Upham 2021. április 30

15 módja annak, hogy egészséges maradjon a megfázás és az influenza szezonban, ha COPD-je van

A COPD-ben szenvedők nagyobb valószínűséggel kapják el a megfázást és az influenzát – és a lehetséges szövődmények súlyosak is lehetnek. Így erősítheti egészségét ebben a szezonban. . .

Írta: Colleen de Bellefonds, 2019. október 7

Hogyan kezeljük a COPD-t a munkahelyen

Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy hosszabb ideig dolgozhasson – és tudja, mikor kell elhagynia a szerepkörét.

Írta: Colleen de Bellefonds, 2019. október 7

7 jel, amelyre érdemes beszélnie orvosával a COPD-kezelésről

Számos kezelési lehetőség létezik a COPD kezelésére, de néha szükség lehet a kezelési rend megváltoztatására.

Becky Upham 2019. március 1

9 tipp a COPD progressziójának lassítására

Az életstílus megváltoztatása és a tünetek szoros megfigyelése néhány olyan dolog, amelyet megtehet az exacerbációk megelőzésére.

Becky Upham 2019. március 1

A COPD-fáradtság kezelése: 9 stratégia az energia növelésére

Bizonyos technikák segíthetnek az állapottal gyakran összefüggő fáradtság ellensúlyozásában.

Becky Upham 2019. március 1

8 szakértői légzési stratégia COPD-s betegek számára

A tüdőrehabilitáció megtaníthatja a betegeknek a tünetek kezelésére szolgáló technikákat.

Becky Upham 2019. március 1

7 jele annak, hogy COPD-je egyre rosszabb

Az állapothoz kapcsolódó jellegzetes tünetek változása a betegség progressziójának jele lehet.

Becky Upham 2019. március 1

Hogyan segített a tüdőrehabilitáció a tüdőm állapotában és meghosszabbította az életemet?

Lynn Markwell számára a terápia teljesen megváltoztatta a játékot.

Írta: Don Rauf 2018. december 21

A legtöbb COPD-s beteg kimarad a tüdőrehab ellátásából

Csak az emberek kis százaléka vesz részt a tünetek kezelésére és az életminőség javítására irányuló programokban.

Írta: Don Rauf 2018. december 6"

CAR T sejtterápia, amely fokozza az immunrendszer T-sejtjeit a rákos sejtek felismerésére és elpusztítására. Alamy

A glioblasztóma korszerű kezelési módjai messze elmaradnak attól, amit az onkológusok ajánlani szeretnének pácienseiknek, bár az eredmények fokozatosan javulnak. Az 1990-es években a túlélés medián hossza 8-10 hónap volt. Csak néhány beteg élt öt évet. Jelenleg a túlélés medián hossza 15-18 hónap – kétszer annyi, mint 20 évvel ezelőtt.

Jelenleg számos kísérleti kezelést is tanulmányoznak. Ezek a kezelések egy sokkal jobb jövő reményét kínálják a glioblasztómában szenvedő betegek számára.

Miért olyan nehéz kezelni a glioblasztómát?

A lehetséges lehetőségek közül néhányat a közelmúltban tárgyalt Mark Gilbert, MD, vezető kutató és a National Institutes of Health (NIH) neuroonkológiai részlegének vezetője. Hozzá csatlakozott Terri Armstrong, PhD, az NIH vezető kutatója. A Neuro-Oncology Branch a National Cancer Institute (NCI) és a National Institute of Neurological Disorders and Stroke közös programja. (1)

A kísérleti kezelések ismertetése előtt Dr. Gilbert és Dr. Armstrong elmagyarázta, miért olyan nehéz kezelni a glioblasztómát. Ennek három fő oka van:

Először is, az agy megtagadja sok vegyi anyag bejutását – beleértve a lehetséges kezeléseket is – a vér-agy gáton, a hajszálerek hálózatán keresztül, amely szabályozza, hogy mi jut el az agyba. Ez általában jó dolog; védi az agyat a méreganyagoktól és a fertőzésektől. Problémává válik azonban, ha a kutatók bizonyos vegyi anyagokat akarnak juttatni az agyba. (1) Másodszor, a glioblasztóma daganatok különböző típusú sejtekből állnak, amelyek közül néhány reagál a kemoterápiás gyógyszerekre, mások pedig nem. Harmadszor, az agy merev pudingként pihen egy kemény, zárt héjban. Egyes kemoterápiás gyógyszerek az agy megduzzadását okozzák, és ez veszélyes lehet, mert nincs helye az agynak, amelybe kitágulhat. A duzzanat összenyomhatja a szöveteket, és az agysejtek halálához vezethet. (1)

Melyek a glioblasztóma jelenlegi kezelései?

„A képalkotást vagy a tünetek megjelenését követő néhány napon belüli műtét – a daganat lehető legnagyobb részének eltávolítása – az első kezelés a glioblasztómás betegek többségénél” – mondja Gilbert. És „a műtét után a betegek általában 30 dózisú sugárkezelést kapnak hat héten keresztül, és napi kezelést kapnak a Temodar (temozolomid) kemoterápiás gyógyszerrel a műtéttel nem eltávolítható rosszindulatú sejtek kezelésére. ” (1)

A probléma az, hogy még ha a sebész eltávolítja is a daganat minden látható nyomát, a szétszórt néhány sejt tovább nő. A műtét tehát lassíthatja a daganat növekedését, de nem állíthatja meg. Armstrong szerint ezek a kezelések „ritkán gyógyítják meg a rákot a műtét után visszamaradt mikroszkopikus daganatok miatt. (1)

Milyen új kezeléseket tanulmányoznak?

Gilbert szerint két fő kísérleti https://harmoniqhealth.com/hu/prostaline/ megközelítés létezik a glioblasztóma jobb kezelésére.

Register

Have an account?