Follow us

Blvck Bundoo

2017. január 7. Luo R, Uematsu A, Weitetemier A et al

2017. január 7. Luo R, Uematsu A, Weitetemier A et al

Írta: Amir Khan 2013. november 27

Preeclampsia és terhességi cukorbetegség

Ez a potenciálisan súlyos állapot gyakrabban fordul elő terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél.

Írta: Chris Iliades, MD, 2009. július 29

A terhességi cukorbetegség utáni szoptatás az anyának és a babának is előnyös

A terhességi cukorbetegség utáni szoptatás csökkentheti az anya és a baba túlsúlyának vagy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Írta: Chris Iliades, MD, 2009. július 29

Az ismétlődő terhességi cukorbetegség kockázata

Inkább terhességi cukorbetegségben szenvedsz, ha előző terhességed alatt volt.

Írta: Chris Iliades, MD, 2009. július 29

Étkezés a terhességi cukorbetegséggel

Az éttermekben nem feltétlenül nehéz betartani étrendjét. Tanulja meg, hogyan rendelhet egészséges ételeket, amikor enni megy.

Írta: Chris Iliades, MD, 2009. július 29

Támogató csoportok a terhességi cukorbetegségért

Terhességi cukorbetegséggel diagnosztizálták? Gyakorlati és érzelmi támogatást találhat más, ugyanabban a helyzetben lévő nőktől.

Írta: Connie Brichford, 2009. július 29

Ketonok terhességi cukorbetegségben

A terhességi cukorbetegség kezelésének részeként orvosa megkérheti Önt, hogy tesztelje a ketonokat a reggeli vizeletében.

Írta: Chris Iliades, MD, 2009. július 29

Segítség a terhességi cukorbetegségben szenvedő partnernek

A terhességi cukorbetegség kezelése testmozgást, táplálkozást és pihenést foglal magában – és egy támogató partner mindezekben segíthet.

Írta: Chris Iliades, MD, 2009. július 29"

Egy onkológuscsoport általában együtt dolgozik a rákos betegek kezelésében.

Az onkológus olyan orvos, aki a rák kezelésére szakosodott.

Mivel a rákkezelés gyakran kemoterápia, műtét és sugárzás kombinációját foglalja magában, a rákos betegeket általában onkológuscsoport kezeli.

Ebben a csoportban orvosi, sebészeti és sugáronkológusok is lehetnek.

Az onkológusok típusai

A sebész onkológusok biopsziák elvégzésére szakosodtak, amelyek során szöveteket távolítanak el a rák kimutatása érdekében.

Műtétet is végeznek a rákos daganatok és a környező szövetek eltávolítására.

A sugár onkológusok a rák sugárzással történő kezelésére szakosodtak.

A nőgyógyász onkológusok a nőgyógyászati ​​rákokra, például a dianol vélemények méhnyakrákra és a méhrákra összpontosítanak.

A gyermekonkológusok a rákos gyermekek kezelésére specializálódtak.

A hematológus-onkológusok olyan vérrákokra szakosodtak, mint a leukémia és a limfóma.

Az onkológusokból álló csapat együtt vezeti végig a pácienst a kezelés minden fázisán a következők szerint:

A rák diagnózisának és stádiumának ismertetése Kezelési lehetőségek megvitatása Megfelelő kezelési kúra ajánlása Optimális ellátás biztosítása Életminőség javítása fájdalom és tünetkezelés biztosításával

Onkológus képzés és oktatás

Az onkológusoknak főiskolai diplomát kell szerezniük, majd négyéves orvosi egyetemet kell végezniük, hogy orvosok (MD) vagy oszteopátia doktora (DO) lehessenek.

Az orvosi egyetem elvégzése után posztgraduális orvosi képzésben kell részt venniük szakmai gyakorlaton és belgyógyászati ​​rezidens programon keresztül, amely jellemzően további három év fizetett munka, felügyelet mellett.

Ezután további két-három évig széles körű képzésben részesülnek az onkológia minden területén.

Egyes onkológusok egy bizonyos típusú rák tanulmányozását folytatják, például a mellrákot, a tüdőrákot vagy a prosztatarákot, vagy a leukémiát vagy a limfómát.

Az Egyesült Államokban minden orvosnak minden államban engedéllyel kell rendelkeznie.

Ez azt jelenti, hogy akkreditált orvosi egyetemet kell végezniük, és le kell tenniük az Egyesült Államok orvosi engedélyezési vizsga több szakaszát.

Hol dolgoznak az onkológusok?

A Munkaügyi Statisztikai Hivatal (BLS) jelentése szerint az onkológusok leggyakoribb munkahelyei a következők:

Orvosi rendelőkÁltalános orvosi és sebészeti kórházakSzövetségi ügynökségek (National Institutes of Health, Centers for Disease Control and Prevention stb. )Főiskolák, egyetemek és szakiskolák Járóbeteg-ellátó központok

A BLS becslése szerint 2014-ben az onkológusok átlagos éves fizetése 189 760 dollár volt.

Iratkozzon fel rákkezelési hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Hogyan keressünk orvost vagy kezelési intézményt, ha rákja van; Nemzeti Rákkutató Intézet. Orvosi onkológia; American College of Physicians. Mi az onkológus?; Hasnyálmirigyrák akció. Az onkológusok típusai; Rák. háló. Mutass kevesebbet

A dopamin segít üzeneteket kommunikálni az agy különböző részein, valamint az agy és a test többi része között. iStock

A dopamin egy neurotranszmitter, amely segít jelek küldésében az agyban. (1)

A neurotranszmitterek olyan vegyi anyagok, amelyeket idegsejteknek nevezett idegsejtek állítanak elő. Arra használják, hogy üzeneteket kommunikáljanak az agy különböző részein, valamint az agy és a test többi része között.

A dopamin főként a mozgás szabályozásában vesz részt. A dopamin elégtelen termelése az agy egy részében Parkinson-kórhoz vezethet. A Parkinson-kór egy nem gyógyítható idegrendszeri rendellenesség, amely befolyásolja a mozgást. Merevséget, remegést, remegést és egyéb tüneteket okozhat. (1)

Hogyan működik a dopamin az agy jutalomrendszerében

A dopamin szerepet játszik az agy jutalmazási rendszerében, segít megerősíteni bizonyos viselkedéseket, amelyek jutalmat eredményeznek. A dopamin felfutása például arra készteti a laboratóriumi patkányt, hogy ismételten megnyomjon egy kart, hogy egy pellet ételt kapjon, vagy az embert, hogy vegyen egy második szelet pizzát. (2)

A közelmúltban a tudósok kimutatták, hogy a dopamin segíthet a félelmetes asszociációk leküzdésében. A Nature Communications folyóiratban 2018 júniusában publikált tanulmányban a kutatók feltárták a dopamin szerepét a félelmetes reakciók idővel történő csökkentésében, ami fontos összetevője a szorongásos zavarokban, például fóbiában vagy poszttraumás stressz-zavarban (PTSD) szenvedő betegek terápiájának. (3)

Bővebben az agyról és a dopaminról

A dopamin emellett segíti az információáramlást a gondolatokért és érzelmekért felelős agyi régiókba. Az Országos Mentális Egészségügyi Intézet szerint a túl kevés dopamin – vagy az agy dopaminfelhasználásával kapcsolatos problémák – szerepet játszhatnak olyan rendellenességekben, mint a skizofrénia vagy a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD). (1)

A dopamin és a szervezet stresszre adott válasza

A test más részein a dopamin a katekolamin nevű hormonként működik. A katekolaminokat a mellékvesékben állítják elő – kis hormontermelő gyárakban, amelyek a vesék tetején helyezkednek el. (4)

Három fő katekolamin létezik:

DopaminEpinefrin (adrenalin) Norepinefrin

Ezek a hormonok felszabadulnak a véráramba, amikor a szervezet fizikailag vagy mentálisan megterhelődik. Biokémiai változásokat okoznak, amelyek aktiválják az úgynevezett harcolj vagy menekülj reakciót. Ez a szervezet természetes reakciója egy valós vagy vélt stresszre. (4)

A dopaminnak számos funkciója van az agyon kívül. Értágítóként működik, segíti az erek tágítását. Segíti a vizeletkibocsátás növelését a vesékben, a hasnyálmirigyben pedig csökkenti a vércukorszint szabályozásában szerepet játszó hormon, az inzulin termelődését. (5)

Dopamin és emésztés

A dopamin az emésztőrendszerben is szerepet játszik, segít megbizonyosodni arról, hogy a gyomor-bél traktus tartalma ne haladjon át túl gyorsan. Az immunrendszerben a dopamin csillapítja a gyulladást, általában segít megelőzni az autoimmun betegségekben megfigyelhető elszabadult immunválaszt. (5)

Mik azok a dopamin receptorok?

A dopaminreceptorok olyan fehérjék, amelyek az agyban és az idegekben találhatók az egész testben. Ha a neurotranszmitterek az idegsejtek kémiai hírvivői, akkor a receptorok az idegsejtek kémiai vevői. (6)

Amikor egy dopamin jel közeledik egy közeli neuronhoz, az adott neuron receptorához kapcsolódik. A receptor és a neurotranszmitter úgy működik, mint egy zár és kulcs. A dopamin a dopaminreceptorhoz kötődik, és a fogadó idegsejtben változásokat okozva továbbítja kémiai üzenetét.

Miért kulcsfontosságúak a dopaminreceptorok a neurológiai és fizikai funkciók szempontjából?

A dopaminreceptorok számos neurológiai folyamatban játszanak fontos szerepet, beleértve a mozgáskoordinációt és a finommotoros kontrollt, az élvezetet, a megismerést, a memóriát és a tanulást.

A rendellenesen működő dopaminreceptorok számos neurológiai és pszichiátriai betegségben szerepet játszhatnak. Ezért a dopaminreceptorok számos gyógyszeres terápia természetes célpontjai.

Egyes utcai drogok, köztük a heroin, a kokain és a metamfetamin, szintén az agy dopaminreceptoraira hatnak. Arra késztethetik az idegsejteket, hogy túl sok dopamint szabadítsanak fel, vagy megakadályozzák, hogy az idegrendszer a dopamint újrahasznosítsa, ha már elvégezte a dolgát, feltörve ezzel az agy jutalmazó rendszerét. (7)

Eufórikus hatások, öröm és dopamin

A dopamin örömérzetet kelt. Bizonyos kábítószerek, mint például a kokain, nagy mennyiségű dopamin árasztását okozhatják a rendszerben, eufórikus hatásokat vagy „magasságot” okozva, ami miatt a használó többre vágyik. (7)

Mivel ezekkel a gyógyszerekkel idővel visszaélnek, a dopamin agyra gyakorolt ​​kellemes hatása csökken.

Ezen kellemes hatások visszaszerzéséhez a felhasználónak növelnie kell a bevitt gyógyszer mennyiségét. Ezt a jelenséget „toleranciának” nevezik. ”

Dopamin gyógyszerek

Van néhány gyógyszercsoport, amelyek az agy dopaminútjain fejtik ki hatásukat a betegségek kezelésére. Tartalmazzák:

Levodopa (L-dopa) A levodopa a Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszer. A Parkinson-kór tünetei akkor kezdenek megjelenni, amikor az agyban a dopamintermelő sejtek elpusztulnak. A levodopa, a dopamin prekurzora, segít növelni a dopamin szintjét az agyban. Amint a levodopa eléri az agyat, dopaminná alakul. (8)

Dopamin agonisták A dopamin agonisták olyan gyógyszerek egy osztálya, amelyek az agy dopaminreceptoraihoz kötődnek és aktiválják azokat. Utánozzák az agyban természetesen előforduló dopamin hatását, így az idegsejtek úgy reagálnak, mint a dopaminra. (9)

A dopamin agonisták becsapják az agyat, és azt gondolják, hogy megkapja a számára szükséges dopamint.

A dopamin agonistákat alacsony dopaminszintű állapotok kezelésére használják, beleértve a Parkinson-kórt és a nyugtalan láb szindrómát (RLS). Az RLS egy alvászavar, amely fekve vagy ülve, többnyire éjszaka kellemetlen bizsergő vagy rángatózó érzést okoz a lábakban, ami ellenállhatatlan mozgási késztetést és álmatlanságot okoz. A Parkinson-kórhoz hasonlóan úgy tűnik, hogy ezt is az agy dopaminhiánya okozza. (10)

A dopamin agonistákat néha depresszió és fibromyalgia kezelésére is használják.

A gyakori dopamin agonista gyógyszerek a következők: (9)

Mirapex (ramipexole)Neupro (rotigotine)Requip (ropinirol)

A dopamin agonistákhoz kapcsolódó súlyos mellékhatások közé tartozik az alacsony vérnyomás, a felálláskor jelentkező szédülés, a hallucinációk és az impulzuskontroll zavarai, mint például a kóros szerencsejáték, a kényszeres evés és a hiperszexualitás.

Dopamin-antagonisták A dopamin-antagonisták a dopaminreceptorokhoz kötődő és blokkolt gyógyszerek egy osztálya. A dopamin-antagonisták lelassítják a dopamin aktivitását, ami hasznos lehet olyan pszichiátriai állapotok kezelésében, mint a skizofrénia és a bipoláris zavar, amelyeket túlműködő dopaminrendszerrel társítottak.

Számos antipszichotikus gyógyszer dopamin antagonista, és az agy dopaminreceptorainak blokkolására szolgál.

A gasztrointesztinális traktusban a dopaminreceptorokra ható dopamin-antagonisták alkalmazhatók hányinger kezelésére, vagy hányáscsillapítóként a hányás megállítására.

A dopamin antagonista gyógyszerek közé tartoznak:

Thorazin vagy Largactil (klórpromazin) Reglan (metoklopramid) Phenergan (prometazin) Invenga (paliperidon) Risperdal (risperidon) Seroquel (kvetiapin) Clozaril (klozepin)

Dopamin-kiegészítők és -kiegészítők

A dopamin sokféle ételben megtalálható, de maga a dopamin nem tud bejutni az agyba a véráramból, így a dopamint tartalmazó élelmiszerek fogyasztása nem emeli meg az agy dopaminszintjét. A Journal of Psychiatric Research 2015 novemberében megjelent áttekintése szerint azonban a dopamin prekurzor molekulája, a tirozin képes átjutni a vér-agy gáton. (11)

A tirozin egy olyan aminosav, amely természetesen megtalálható a fehérjében gazdag élelmiszerekben, például sajtokban, diófélékben és húsokban. (12) Bizonyos körülmények között a tirozin-kiegészítők segíthetnek növelni az agy dopaminszintjét, és egyesek azt gondolják, hogy a tirozin-kiegészítés segíthet az alacsony dopaminszinttel járó neurológiai és mentális egészségi állapotok kezelésében. Valójában a Parkinson-kór gyógyszerét, a Levodopát eredetileg a tirozin egyik formájából szintetizálták.

De a tudományos tanulmányok nem bizonyították, hogy ez a helyzet. Úgy tűnik, hogy a tirozin-kiegészítőknek nincs sok – ha van ilyen – hatása a fiziológiára, gondolkodásra vagy viselkedésre. (11)

Források, amelyeket szeretünk

American Psychological Association National Institute of Drug Abuse

Iratkozzon fel Mentális Wellness Hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Hivatkozások

Agy alapjai. Országos Mentális Egészségügyi Intézet. Magyarázat: Mi az a dopamin? Tudományos hírek diákoknak. 2017. január 7. Luo R, Uematsu A, Weitetemier A et al. Dopaminerg kapcsoló a félelemtől a biztonságig való átálláshoz. Természeti kommunikáció. 2018. június. Katekolamin-vérvizsgálat. MedlinePlus. 2017. február 13. Dopamin. Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ. 2018. augusztus 4. Agy és függőség. National Institute on Drug Abuse for Teens. A kábítószer-használat és -függőség megértése. Országos Kábítószer-visszaélési Intézet. 2018. június. Parkinson-kór információs oldala. Országos Neurológiai Zavarok és Stroke Intézet. 2018. június. Dopamin agonisták. UCSF Parkinson-kór klinikája és kutatóközpontja. 2010. Nyugtalan láb szindróma: Okok és tünetek. Amerikai Alvásgyógyászati ​​Akadémia. Jongkees BJ, Hommel B, Kuhn S és mások. A tirozin-kiegészítés hatása a stresszes vagy kognitív igényekkel küzdő klinikai és egészséges populációkra – áttekintés. Journal of Psychiatric Research. 2015. november. Tápanyaglisták: tirozin. USDA élelmiszer-összetételi adatbázisok.

Források

Mi az a dopamin? Pszichológia ma. Az internetfüggőség idegtudományának kihasználása. Az Atlanti. 2012. július 18. Dopamin és vágy. Amerikai Pszichológiai Társaság. 2005. március. Mi a dopamin? Szerelem, vágy, szex, függőség, szerencsejáték, motiváció, jutalom. Pala. 2013. július 2. Mutass kevesebbet

A legújabb dopamin

teszt

1970. január 1-ig"

A hyperhidrosis miatt a verejtékmirigyek túlpörögnek, még akkor is, ha a szervezetnek nincs szüksége hűtésre. Michael Kappeler/

Sok embernek volt már legalább egyszer túlzott izzadása, esetleg intenzív edzés után vagy nagy stressz idején. A legtöbbünk számára ezek az esetek jönnek és mennek, és csak enyhén bosszantóak lehetnek. De az Egyesült Államokban élő emberek nagyjából 4,8 százalékánál rendszeres a hyperhidrosis vagy a túlzott izzadás. (1)

A hyperhidrosis olyan állapot, amelyben az izzadás gyakori és nehezen kontrollálható. Gyakran mások számára látható, és emiatt szorongást válthat ki, és öntudatosnak érzi magát. (2)

Szerencsére a modern orvoslás számos módszert kínál a túlzott izzadás csökkentésére vagy megállítására.

A hyperhidrosis jelei és tünetei

A túlzott izzadás a hyperhidrosis fő tünete. (3)

„Az izzadás olyan erőssé válhat, hogy a hónalj izzadsága lecsöpöghet a karokon és a testen, az izzadt lábak pedig megnehezíthetik a szőnyeggel nem borított padlón való járást, mert fennáll a csúszás veszélye” – mondja Tsippora Shainhouse, MD, egy okleveles bőrgyógyász. a kaliforniai Santa Monicában.

Register

Have an account?