Follow us

Blvck Bundoo

10 HIV-betegből legfeljebb egy reaktív ízületi gyulladásban szenved

10 HIV-betegből legfeljebb egy reaktív ízületi gyulladásban szenved

„Ez is egy jó első nem műtéti és nem gyógyszeres kezdet a mobilitás javítására” – mondja Keenan.

A Cochrane Database of Systemic Reviews 2014-es kutatása szerint a csípőízületi gyulladásban szenvedők kevesebb fájdalmat éreznek, és fizikailag jobban teljesítenek, miután fizikai terápiás gyakorlatokat végeznek. Ha pedig elmegy az edzésekre, megtanulja, hogyan kell megfelelően végrehajtani a mozdulatokat és nyújtásokat. Előfordulhat, hogy javult a következő képességei:

SétaÜlj és állj kényelmesen Mássz fel a lépcsőnMássz be és ki a fürdőkádból

Ha fizikoterapeutát keres, fontos, hogy először konzultáljon orvosával. Ha pedig szakembert szeretne találni az Ön területén, megtekintheti az Arthritis Foundation „forráskereső” eszközét és az American Physical Therapy Association „find a PT” eszközét is.

Míg a fizikoterápia jelentős előnyökkel járhat sok ízületi gyulladásban szenvedő ember számára, nem mindenki számára hatékony. Ha a kezelés részeként javasolt, próbálja ki legalább három-hat hónapig. Ha ezalatt az idő alatt nem tapasztal javulást, előfordulhat, hogy a fizikoterápia egyszerűen nem lesz hasznos az Ön ízületi gyulladása esetén.

További módszerek az ízületi gyulladásos fájdalom leküzdésére

A gyógyszeres kezelés nem az egyetlen módja az ízületi gyulladás kezelésére. További lehetőségek a következők:

Hideg-meleg terápia. Bár ez csak ideiglenes megoldás, az ízületi gyulladásos ízületek hő- és jégcsomagolása enyhítheti a gyulladást és a fájdalmat. Fogyás. A túlsúly extra stresszt okoz a sérült ízületekben. A fogyás segíthet enyhíteni a nyomás egy részét, ami csökkenti a fájdalmat. “Sok szempontból a diéta, a testmozgás, a fizikoterápia, a fogyás és más, nem gyógyszeres terápiák az OA kezelésére hosszú távon hatékonyabbak lehetnek, mint a gyógyszeres kezelés önmagában” – mondja Dr. Husa. Kérdezze meg egészségügyi csapatát, hogy biztonságos-e az Ön számára egy új testmozgás vagy diéta rutin elindítása, és kérdezze meg az indulás legjobb módjait. Kapcsos zárójel. Ha az ízületi gyulladásos ízületet merevítővel vagy sínnel támasztja alá, az extra erőt biztosíthat a megfelelő működéshez. De ezek a segédeszközök átmeneti támogatást és megkönnyebbülést kínálnak – nem szabad állandóan használni őket. Kiropraktikai beállítások. Bár nem mindig ajánlott vagy bizonyult hatékonynak, az osteoarthritis által érintett egyes ízületek manipulálása segíthet néhány embernek kevésbé fájdalmat és merevséget érezni. Gyakorlat. Ez egy rendkívül hatékony fájdalomcsillapító módszer az osteoarthritisben szenvedők számára. Tökéletesen biztonságos az ízületi gyulladással végzett edzés, és további előnyként javíthatja az ízületek egészségét és működését. Keenan azt javasolja az embereknek, hogy próbáljanak ki nem vagy alacsony hatású tevékenységeket, például úszást, jógát és könnyű erősítő edzéseket. TENS. A transzkután elektromos idegstimulációként ismert TENS egy olyan eljárás, amely könnyű elektromos impulzusokat használ a fájdalomérzet megváltoztatására. Sebészet. Bár gyakran hatékony gyógymód, a műtétet általában olyan súlyos ízületi gyulladások esetén ajánlják, amelyekben a sérült ízületek nem reagálnak más kezelésekre. Újabb ízületi gyulladás kezelések. A biológiai gyógyszerek, amelyeket általában injekcióban vagy infúzióban adnak be, nagy előrelépést jelentenek a rheumatoid arthritis kezelésében (bár nem az osteoarthritisre). Most elérhető az első orális biológiai gyógyszer a rheumatoid arthritis kezelésére, a Xeljanz (tofacitinib-citrát). A The New England Journal of Medicine 2014-es számában megjelent egyik tanulmány szerint a tofacitinib jobban lassította az ízületi károsodást és csökkentette az RA tüneteit, mint a jelenlegi fő kezelés, a metotrexát.

Számos ízületi gyulladás kezelési lehetőség áll rendelkezésére, hogy segítsen kezelni fájdalmát, ezért ne essen kétségbe – nem kell megkönnyebbülés nélkül kavarnia magát. Ne feledje, hogy előfordulhat, hogy ki kell próbálnia néhány különböző terápiát, mielőtt rájön, hogy melyik ízületi gyulladás kezelés a legjobb az Ön számára.

Iratkozzon fel a krónikus fájdalom hírlevelére!

A legújabb az ízületi gyulladásban

Az aktivista harcok a spondyloarthritisért felvilágosító hónap

A spondyloarthritis 3,2 millió amerikait érint, de sokan még soha nem hallottak róla. Charis Hill szeretne ezen változtatni.

Írta: Beth Levine 2021. április 9

Az ízületi gyulladás világnapja október 12

Az ízületi gyulladás világszerte körülbelül 350 millió embert érint, köztük közel 40 millió embert az Egyesült Államokban.

Írta: Michael Dolan 2020. október 9

Spondyloarthritis: áttekintés

A betegségek e kategóriája a diagnózisok széles skáláját fedi le, de az összes állapotnak van néhány közös tulajdonsága.

Írta: Quinn Phillips 2020. május 6

Az ízületi gyulladások kezelésére szolgáló zselé zöld utat kap a vény nélkül kapható árusításhoz

A nem vényköteles Voltaren FDA jóváhagyása kiterjesztheti a gyógyszerhez való hozzáférést, és pénzt takaríthat meg.

Írta: Don Rauf 2020. február 26

10 figyelendő arthritises blog

Egy szexuális oktató, egy főiskolai fiatal és egy kommunikációs szakértő által írt blogok segítenek pozitívnak maradni, miközben ízületi körülmények között élsz.

Írta: Katie Robinson, 2019. december 20

Kell-e CBD-t szednie az ízületi gyulladásra? Egy új útmutató segít a döntésben

Az Arthritis Foundation új útmutatója a CBD használatáról óvatosságra és a lehetséges gyógyszerkölcsönhatások tudatosítására ösztönöz.

Írta: Meryl Davids Landau 2019. szeptember 26

A szakértők frissítik az axiális spondyloarthritis kezelési irányelveit, a gyulladásos ízületi gyulladás egyik típusát

A spondylitis ankylopoetica és a nem radiográfiás axiális spondyloarthritis kezelésére vonatkozó ajánlások új biológiai szerekre, képalkotó eljárásokra és a . . .

Írta: Don Rauf 2019. augusztus 29

Hogyan segíthet a fájó kezén

2017. november 14-ig

Az almaecet és a méz enyhíti az ízületi gyulladást?

2017. november 14-ig

Ízületi gyulladás elleni szerek: 10 étel, amely segít és árt

2017. november 14-ig"

A HIV-fertőzöttek körülbelül egyharmada érez ízületi fájdalmat a betegsége során. Ezeknek a fájdalmaknak számos oka van, és néhány eset megmagyarázhatatlan. Ezen ízületi panaszok egy részét a reumás betegségek okozzák.

A rendkívül aktív antiretrovirális terápia (HAART) bevezetése előtt sokkal több HIV-fertőzöttnek volt HIV-vel összefüggő ízületi gyulladása. A HAART-gyógyszerek a CD4 sejtek számának növekedését okozzák, amelyek fontos immunrendszeri sejtek, amelyek előrehaladott HIV esetén nagyon alacsony kínálattal rendelkeznek. Az előrehaladott HIV-fertőzésben észlelt ízületi gyulladások és mozgásszervi szindrómák közül sok már nem fejlődik ki, ha a HAART-kezelésben részesülő beteg CD4-száma javult.

De bizonyos típusú reumás betegségek – különösen a szisztémás lupusz eritematózis (SLE vagy lupus) és a reumás ízületi gyulladás – úgy tűnik, hogy javulnak vagy remisszióba mennek, amikor egy személynél előrehaladott HIV-fertőzés alakul ki alacsony CD4-számmal.

HIV és reumás betegségek: bonyolult kapcsolat

A HIV-fertőzés és a reumás betegségek kockázata közötti kapcsolat bonyolult – mondja Kevin McKown, MD, a Madisoni Wisconsini Egyetem reumatológiai részlegének belgyógyász docense.

„Valójában egy sor reumás megnyilvánulást kaphat, ha HIV-fertőzött” – mondja Dr. McKown. Először is, mindig fennáll annak a lehetősége, hogy reumás betegségben szenvedett volna, még akkor is, ha nem volt HIV-fertőzött. McKown azonban hozzáteszi, hogy a HIV-fertőzöttek más tapasztalatokkal rendelkeznek, mivel:

Több kockázati tényezőjük van a reumás betegségekre, mint például a legyengült immunrendszer és a kockázatos viselkedés, amely növeli a reumás betegségek kialakulásának valószínűségét. A HIV-vírus maga is tüneteket okozhat egyeseknél. Egyes HIV-gyógyszerek, különösen a régebbiek, mellékhatásként ízületi fájdalmat okoztak.

Ezenkívül McKown egy másik különbséget is feljegyez a HIV-fertőzöttek reumás betegségek általi érintettségében. “Az az érzés, hogy hajlamosak súlyosabb tüneteket mutatni, különösen akkor, ha spondyloarthropathiában szenvednek (a gerincet érintő reumás betegségek egy osztálya), mert CD4 sejtjeik kiürülnek” – mondja.

HIV és reumás betegségek: kockázatok

A HIV-fertőzöttek fokozott kockázatának vannak kitéve:

Reaktív ízületi gyulladás. A reaktív ízületi gyulladás egy reumás betegség, amely azután alakul ki, hogy szervezete fertőzést kapott. 10 HIV-betegből legfeljebb egy reaktív ízületi gyulladásban szenved. A nemi úton terjedő betegségek, például a chlamydia a reaktív ízületi gyulladás gyakori okai, csakúgy, mint egyes baktériumok, amelyek ételmérgezést okoznak – de úgy tűnik, maga a HIV-vírus vált ki reaktív ízületi gyulladást a fertőzött emberekben. Alapvetően a vírus bizonyos elemei bejutnak az ízületekbe, ahol az Ön immunrendszere megpróbálja leküzdeni, ami az ízületi gyulladásra jellemző duzzanatot és fájdalmat okoz. Psoriaticus ízületi gyulladás. Az arthritis psoriatica egyes embereknél a HIV egyik első jele lehet. „A HIV-vel kapcsolatos (reumás) legjelentősebb betegség a psoriaticus ízületi gyulladás” – mondja Hugh McGrath Jr., MD, a New Orleans-i Tulane Egyetem Orvostudományi Karának reumatológia klinikai professzora. „Amikor valaki felbukkan most a pszoriázisos ízületi gyulladással, kapunk egy HIV-tesztet, hogy megbizonyosodjunk róla. Ezek az emberek rossz pikkelysömörben és rossz ízületi gyulladásban szenvednek. ” A kutatók még mindig próbálják megérteni a pszoriázisos ízületi gyulladás és a HIV-fertőzés közötti kapcsolatot. HIV-vel vagy AIDS-szel összefüggő mozgásszervi fájdalom és gyulladás. A HIV-járvány korai szakaszában a betegek gyakran általános ízületi fájdalmat és duzzanatot tapasztaltak. Az ilyen tapasztalattal rendelkező betegek száma a HAART bevezetésével csökkent. Azok azonban, akik még nem kaptak HIV-diagnózist, még mindig felkereshetik orvosukat ízületi és izomfájdalmak miatt, és így tájékozódhatnak a HIV-ről. Fertőző vagy szeptikus ízületi gyulladás. A HIV-fertőzöttek nem feltétlenül kapják meg ezt a fajta ízületi gyulladást, mint társaik, csak valószínű, hogy más módon kapják el – az ízületek közvetlen fertőzésétől, ahelyett, hogy a fertőzés egy másik testrészről terjedne. A szeptikus ízületi gyulladás nagyobb valószínűséggel fordul elő HIV-fertőzöttnél, aki injekciós kábítószer-használó, hemofíliás vagy 250 körüli CD4-számmal rendelkezik – a normál szám körülbelül 1000.

HIV és reumás betegségek: csökkentett kockázat

Érdekes módon a HIV-fertőzötteknél a két gyakoribb reumás betegség, a lupus (szisztémás lupusz erythematosus) és a rheumatoid arthritis kialakulásának kockázata csökkent. A HAART-kezelés azonban a rheumatoid arthritis újbóli megjelenését okozhatja a HIV-fertőzött populációkban. Ilyen helyzetekben a reumás betegség súlyosbodhat, ha egy HIV-fertőzött személy HAART-kezelésben részesül.

Ha Ön HIV-fertőzött, vagy ismer valakit, aki HIV-fertőzött, érdemes tudni, hogy a reumás betegségekről és a HIV-fertőzésről szóló híreket még mindig írják – de fontos, hogy komolyan vegyük az ízületi fájdalmakat, és forduljanak kezeléshez.

Iratkozzon fel a krónikus fájdalom hírlevelére!

A legújabb az ízületi gyulladásban

Az aktivista harcok a spondyloarthritisért felvilágosító hónap

A spondyloarthritis 3,2 millió amerikait érint, de sokan még soha nem hallottak róla. Charis Hill szeretne ezen változtatni.

Írta: Beth Levine 2021. április 9

Az ízületi gyulladás világnapja október 12

Az ízületi gyulladás világszerte körülbelül 350 millió embert érint, köztük közel 40 millió embert az Egyesült Államokban.

Írta: Michael Dolan 2020. október 9

Spondyloarthritis: áttekintés

A betegségek e kategóriája a diagnózisok széles skáláját fedi le, de az összes állapotnak van néhány közös tulajdonsága.

Írta: Quinn Phillips 2020. május 6

Az ízületi gyulladások kezelésére szolgáló zselé zöld utat kap a vény nélkül kapható árusításhoz

A nem vényköteles Voltaren FDA jóváhagyása kiterjesztheti a gyógyszerhez való hozzáférést, és pénzt takaríthat meg.

Írta: Don Rauf 2020. február 26

10 figyelendő arthritises blog

Egy szexuális oktató, egy főiskolai fiatal és egy kommunikációs szakértő által írt blogok segítenek pozitívnak maradni, miközben ízületi körülmények között élsz.

Írta: Katie Robinson, 2019. december 20

Kell-e CBD-t szednie az ízületi gyulladásra? Egy új útmutató segít a döntésben

Az Arthritis Foundation új útmutatója a CBD használatáról óvatosságra és a lehetséges gyógyszerkölcsönhatások tudatosítására ösztönöz.

Írta: Meryl Davids Landau 2019. szeptember 26

A szakértők frissítik az axiális spondyloarthritis kezelési irányelveit, a gyulladásos ízületi gyulladás egyik típusát

A spondylitis ankylopoetica és a nem radiográfiás axiális spondyloarthritis kezelésére vonatkozó ajánlások új biológiai szerekre, képalkotó eljárásokra és a . . .

Írta: Don Rauf 2019. augusztus 29

Hogyan segíthet a fájó kezén

2017. november 14-ig

Az almaecet és a méz enyhíti az ízületi gyulladást?

2017. november 14-ig

Ízületi gyulladás elleni szerek: 10 étel, amely segít és árt

2017. november 14-ig"

Ezt a rövid, toll-papír tesztet elvégezheti otthon vagy az orvosi rendelőben. Juan Napuri/; Mindennapi egészség

Mit jelent a SAGE?

A Self-Administrated Gerokognitív vizsga, más néven SAGE, egy rövid, toll-papír kognitív értékelő eszköz, amely a kognitív, memória- vagy gondolkodási zavarok korai jeleinek kimutatására szolgál. A teszt a gondolkodási képességeit értékeli. Ez segíthet orvosainak megérteni, mennyire jól működik az agya.

Douglas Scharre, MD, az Ohio Állami Egyetem columbusi Wexner Orvosi Központjának kognitív neurológiai részlegének igazgatója a klinikai tapasztalatok és a szakirodalom áttekintése alapján öt éven keresztül fejlesztette ki a tesztet.

„A kérdéseket úgy tervezték, hogy értékeljék a páciens agyának minden részét," Dr. Scharre elmagyarázza.

A SAGE pontozását úgy alakítottuk ki, hogy egyenlő súllyal szerepeljenek azok a kérdések, amelyek az agy elülső, hátsó, bal és jobb oldali agyműködését értékelik, így egyetlen terület sem volt felülreprezentált.

A SAGE nem diagnosztizál semmilyen specifikus állapotot. Nem fogja elmondani kezelőorvosának, ha Alzheimer-kórban szenved, vagy bármilyen más olyan betegségben szenved, amely befolyásolhatja gondolkodását.

De ez egy hasznos szűrőeszköz a bármilyen okból származó enyhe kognitív károsodás (MCI) és a korai demencia esetén.

KAPCSOLÓDÓ: A „csináld magad” Alzheimer-teszt korai betegséget tár fel

Mi az enyhe kognitív károsodás?

Az MCI egy olyan állapot, amelyet a mentális képességek enyhe hanyatlása jellemez. Ezek a változások gyakran észrevehetők az őket átélő személy vagy a családtagok vagy közeli barátok számára, de nem elég súlyosak ahhoz, hogy megzavarják a normális mindennapi életet és tevékenységeket.

Az Alzheimer-szövetség szerint a 65 éves vagy annál idősebb emberek körülbelül 15-20 százaléka rendelkezik MCI-vel.

Az MCI-vel élő embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki Alzheimer-kór vagy más demenciák. A Mayo Clinic szerint a tanulmányok azt sugallják, hogy az MCI-ben szenvedők körülbelül 10-15 százalékánál minden évben kialakul a demencia.

Az MCI tünetei gyakran homályosak, de a következők lehetnek:

Emlékezet kiesés; bizonyos szavak elfelejtése Fontos események, például találkozók elfelejtése, gondolatmenetének elvesztése beszélgetés közben, vagy könyv olvasása vagy filmnézés közben.

Az MCI nem mindig vezet demenciához. Egyes egyéneknél az MCI visszatér a normál kognitív állapotba, másoknál pedig az állapot stabilizálódik, és nem tapasztalnak további hanyatlást https://harmoniqhealth.com/hu/ a megismerésükben.

Jelenleg nincs gyógyszer az MCI-re, de a korai diagnózis felállítása fontos lehet a tünetek kezelésében és kezelésében, ahogy azok előrehaladnak.

Hogyan működik a SAGE teszt?

A SAGE úgy értékeli gondolkodási képességeit, hogy kérdéseket tesz fel a nyelvvel, érveléssel, problémamegoldással és memóriával kapcsolatban.

Scharre kifejti, hogy a kérdések a kognitív tartományok széles skáláját fedik le, különösen azokat a képességeket, amelyek az enyhe kognitív károsodás korai előrejelzői.

Register

Have an account?